
Det finns två inriktningar varav studenterna väljer en:
- Bioinformatik, med spets i hantering av stora mängder biologisk information: Studenten lär sig att använda IT-lösningar för att analysera biologiska system. I inriktningen ingår kurser som behandlar informationshanteringssystem, genomanalys och visualisering av komplexa data.
- Molekylär bioteknik med spets inom molekylärbiologi, genteknik och de reglersystem som styr levande celler: Studenten lär sig att arbeta med bioteknikens metoder, och förvärvar kunskaper i projektmetodik och tillämpningar. Kurser som innehåller immunologi, proteinbioteknologi och syntetisk biologi ingår i inriktningen.
Studenterna gör ett projektarbete under andra halvan av årskurs 3 där de arbetar med projekt från industrin. Under årskurs fyra och fem gör många praktik i forskargrupper eller på företag parallellt med att de läser kurser. Flera kurser under senare delen av utbildningen ges i projektform där arbetssättet efterliknar arbetslivet. Många studenter avslutar sin utbildning med ett examensarbete vid ett företag.
Under utbildningen kommer studenterna ofta i kontakt med SciLifeLab och andra aktörer inom bioteknikbranschen, t.ex. i form av studiebesök och gästföreläsningar.
