FAQ UKÄ-utvärdering

Vad står UKÄ för?

UKÄ står för Universitetskanslerämbetet. En myndighet som skapades i och med att högskoleverket avvecklades och omstrukturerades vid nyår.

Hur fungerar utvärderingen, vad fokuserar den på?

På uppdrag från regeringen ska man fokusera på resultat, hur utbildningen uppfyller kraven i högskolelagen och examensbeskrivningarna. Att det sköts ligger på lärosätena men säkras genom utvärderingar av UKÄ som planeras göras i 4-års cykler.

Utvärderingen har flera steg. Innan den genomförs så arbetar bedömargrupper med vilka mål som utbildningen ska utvärderas mot och utifrån det, kriterier i tre nivåer, mycket hög, hög och bristande kvalité. Att få betyget bristande kvalité innebär ett ifrågasättande av examensrätten .

Utvärderingen bygger på granskning av självständiga arbeten (de arbeten där möjlighet finns att ta ut examen), studentintervjuer och lärosätesintervjuer från UKÄ:s sida. Lärosätena utför även en självutvärdering där de bygger på bilden och förklarar utbildningarnas resultat. Störst vikt läggs vid de självständiga arbetena.

Lär mer om utvärderingen här http://www.uk-ambetet.se/utbildningskvalitet/sagarutvarderingarnatill.4....

Vad gör universitetet med resultatet?

Direkt efter att UKÄ tillkännagett resultatet startar en stor process inom universitet för att snabbt skriva samman ett första utkast. I underlaget ska man besvara vad som har kritiserats och varför och om särskilda åtgärder utöver de rutinmässiga ska ske.

En kalendermånad efter ifrågasättandet ska fakulteten ha en plan för hur man ska åtgärda problemet. Där tar man upp hur kvalitetssäkring sker på en utbildning som får ifrågasatt examensrätt.

Under hela kommande läsår kommer sedan fakulteten att arbeta med resultatet och hur man ökar kvalitén på våra utbildningar.

Utbildningar som fått ifrågasättande fortsätter sitt vanliga arbete med tillägget de ändringar som finns i åtgärdsplanen.

Läs vad UKÄ skriver om uppföljning: http://www.uk-ambetet.se/utbildningskvalitet/uppfoljning.4.4149f55713bbd...

Var hittar jag resultaten?

Resultat läggs upp på UKÄ:s hemsida på http://kvalitet.hsv.se.

Vad innebär det för dig som student på en utbildning med bristande kvalitet?

Från fakultetens håll kommer man arbeta för att åtgärda de brister som finns men mer specifikt hur det går till kommer bero på vad UKÄ säger i sin utvärdering. Under det år som följer kommer man från kårens och studenternas sida samarbeta med fakulteten för att föra en bra dialog. Som student kommer du uppleva det i de förbättringsåtgärder som kommer ske.

Vad gör man om man får frågor som student eller sektionsengagerad?

Vid tidigare offentliggjorda resultat har intresset från media varit svagt. Om man trots allt får frågor som sektionsengagerad eller student kan man hänvisa vidare till Liselott Karlsson, 018-57 25 21.

Vad händer om examensrätten blir indragen?

Examensrätten kan bli indragen efter ett år om de åtgärder som genomförts på utbildningen inte anses vara tillräckliga. Studenter som läser programmet kommer fortfarande få fullfölja sin utbildning och ta ut examen. Nya studenter kommer däremot inte antas till utbildningen. Mer om vad detta innebär är en fråga som UTN kommer bevaka och följa upp under det kommande året