Uppsala teknolog- och naturvetarkårs styrelse kommenterar Uppsala studentkårs överklagan

Den 20 februari 2013 tog Uppsala universitets styrelse beslut om att ge Uppsala teknolog- och naturvetarkår (UTN) ställning som studentkår vid Uppsala universitet, för den teknisk-naturvetenskapliga fakulteten (TekNat) undantaget det geografiska området Gotland. Fram till den 30 juni 2013 har Uppsala studentkår kårstatus för TekNat. Något som de gärna vill fortsätta ha, då de anser sig bäst representera de studenter de har ansvar för idag. Uppsala studentkår har därför valt att överklaga universitetets beslut och begärt att beslutet omprövas hos Överklagandenämnden för högskolan.

Läs Uppsala studentkårs överklagande här.

I överklagandet pekar Uppsala studentkår ut olika anledningar till varför de anser att universitets beslut är felaktigt. Något de fäster stor vikt vid är hur universitetet har valt att bedömma och ta med den studentomröstning som genomfördes på TekNat i november månad förra året som en del i grunden till beslutet. Studentomröstningen genomfördes gemensamt av Uppsala studentkår och Uppsala teknolog- och naturvetarkår (UTN) på TekNat i november månad förra året på initiativ av Uppsala studentkår(1). Uppsala studentkår anser att resultatet i studentomröstningen inte kan ses som giltigt och inte kan tas med i bedömningen över vilken organisation som bäst representerar studenterna på TekNat. Uppsala studentkår hävdar också i sitt överklagande att studentomröstningen “inte anordnades gemensamt mellan UTN och Uppsala studentkår, något som UTN:s styrelse ställer sig frågande och oförstående till.

Det är ett faktum att UTN tog ett större ansvar för genomförandet av studentomröstningen, men detta efter att man flertalet gånger försökt få Uppsala studentkår att ta sitt ansvar i frågan. Bland annat genom en öppen skrivelse den 3 oktober 2012 där UTN:s fullmäktige ber Uppsala studentkår att ta sitt ansvar i frågan om TekNat-studenternas representation och studentomröstningen(2). I svaret som kom 20 dagar senare uttrycker Uppsala studentkår att de vill att Uppsala studentkår och UTN tar ett gemensamt ansvar för att projektet med omröstningen genomförs på ett så professionellt sätt som möjligt. Även den 12 november 2012, under måndagen då studentomröstningen startat uttryckte Uppsala studentkår att omröstningen var ett gemensamt projekt och att det enbart är hur vida resultatet ska ligga tillgrund för respektive organisations ansökan som är oklart.

Läs Uppsala studentkårs pressmeddelande här.

Uppsala studentkår hävdar även i överklagandet att de som anordnat studentomröstningen inte såg till att minimikraven för ett demokratiskt valförfarande uppfylldes, såsom valhemlighet, och hävdar att flera fall rapporterats. Enligt Uppsala studentkårs egna utvärdering av studentomröstningen hävdas det dock att enbart ett fåtal fall rapporterats och av UTN:s styrelses vetskap har endast ett mindre fall rapporterats in; ett informationsbord från UTN som stått för nära en valstation, vilket åtgärdats under samma dag som det blev inrapporterat. Dessutom uppskattas majoriteten av studenterna inte avlagt sin röst vid valstationerna(3). Valstationerna var under hela omröstningen bemannade av en representant från vardera organisation, som uppmanats vara neutrala, och valstationernas utseende har diskuterats på projektgruppens möten. Uppsala studentkår har därmed haft full insikt och när som helst under omröstningen haft möjlighet att åtgärda om de oegentligheter som skulle kunnat uppstå.

Med dessa skrivelser från Uppsala studentkår och de 13 möten som omröstningens projektgrupp, bestående av båda organisationernas presidium samt informationsansvariga, haft för att planera genomförandet av omröstningen tillsammans är UTN:s styrelse oförstående till hur Uppsala studentkår inte längre kan anse att omröstningen var ett gemensamt projekt mellan de båda organisationerna. Att i överklagandet uttrycka sig som att det är helt enkelt inte sant att omröstningen genomfördes 'gemensamt'(4), är enligt UTN:s styrelse inget annat än ett sätt att förvränga verkligheten och avsäga sig ansvaret för att studentomröstningen inte fick det utfall Uppsala studentkår kanske önskat. UTN:s styrelse anser även att Uppsala studentkårs plötsliga avsägande av delaktighet i omröstningen visar på en tydlig brist på engagemang för TekNat-studenternas representation och en motvilja till att de på ett demokratiskt sätt skulle få möjlighet att uttrycka sin åsikt kring sin framtida representation.

Uppsala teknolog- och naturvetarkårs styrelse

 

Fotnoter:

  1. http://www.uppsalastudentkar.se/sites/default/files/bifogade/us_fumprotokoll_20120507_0.pdf, http://www.uppsalastudentkar.se/sites/default/files/bifogade/us_fumprotokoll_20121025.pdf

  2. http://www.ergo.nu/debatt/20121003-uppsala-studentkår-måste-ta-sitt-ansvar

  3. https://www.utn.se/dokument/%C3%96vrigt/Kommentarer%20-%20121216%20-%20P...

  4. Uppsala studentkårs överklagande, sida 7, stycke 6