UTN manifesterar

Från senaste numret av Techna, om UTN:s manifestation mot CSN-strulet. Får du inte Techna? Se till att du är medlem i UTN och att dina adressuppgifter är korrekta!

Det är inte varje dag som studenterna på TekNat visar sitt missnöje, men nu var måttet rågat. Den soppa som regeringen, CSN och universitetet hade kokat ihop är inte speciellt välsmakande och framförallt inte acceptabel.

Hur blev det såhär?

Bakgrunden var att regeringen ville komma åt de som fuskar med bidraget från CSN. Fuskare likt de som tar bidrag trots att de inte läser några kurser eller de som inte ens försöker. Därför bad de CSN att vara hårdare i sin granskning.

Däremot hade regeringen inte sett till att CSN och universiteten hade samma direktiv om vad heltidsstudier egentligen motsvarar. Universitetet pratade om 60 hp på ett år, CSN räknade 30 hp på 20 veckor. Denna skillnad i definition hade funnits en längre tid, men när CSN skulle bli hårdare i sin granskning så blev det problem.

Av tradition har många utbildningar på TekNat en hösttermin som är avklarad innan jul, vilket gör att studenterna inte uppfyller CSN krav på 20 veckor. Skrivs tentorna innan jul så har man ingen rätt till studiemedel vecka 52-03 enligt CSN:s nuvarande regler.

Såhär kan vi såklart inte ha det. Tänk den arbetsgivare som pressar sina anställda att arbeta mot en deadline innan jul, och sedan säger upp de anställda över julhelgen för att sedan återanställa lagom tills nästa projekt drar igång. Hur tror ni facket hade reagerat? Vem skulle vilja arbeta på ett sådant företag?

Vi är inte ensamma

Runt om i Sverige hade flera kårer samma känsla. Det här var inte alls acceptabelt. Uppenbarligen behövdes fler metoder att påverka än de som tillämpats hittills. Mellan 300-400 studenter visade onsdagen den 24 november sitt missnöje i Uppsala, och med tanke på snöstormen som rådde ute är vi på UTN mer än nöjda med aktionen. Uppsala var dock inte ensamma, utan manifestationen var en samordnad aktion av 5 kårer runt om i landet och av UTN. I Luleå, Uppsala, Stockholm (KTH), Linköping, Göteborg (Chalmers) och i Lund visade studenter sitt missnöje med hur regelverket såg ut.

Manifestationerna var inte det första som gjordes utan en avslutning på ett arbete som innehållit diskussioner, debattinlägg, skrivelser och annat arbete bakom kulisserna, både tillsammans andra kårer och enskilt.

Resultatet

Och protesterna gav resultat. Jan Björklund var på plats i Göteborg och berättade att de lovade att reglerna skulle ändras så att situationen inte skulle uppstå igen. En delseger, för det är bättre om högskoleverket granskar kvaliteten på utbildningen än om CSN sätter käppar i hjulet.

Framtiden

Manifestationerna var heller inte det sista som gjordes. Nu ska vi fortsätta kämpa för de som redan är drabbade. Efter manifestationen har vi fått Naturvetarna (ett fackförbund) att ställa upp med räntefira lån på samma sätt som Sveriges ingenjörer. Vi arbetar också tillsammans med fackförbunden för att påverka regeringen när de arbetar fram ett nytt lagförslag.

Vi försöker kolla på alla möjliga sätt att få tillbaka pengarna till studenterna. Allt från juridiska åtgärder till fake-jobb med betalning som motsvarar återkraven. Vi hoppas och tror att allt ska lösa sig tillslut.

Är du drabbad?

Är du drabbad och vill ha vår hjälp? Gå in på UTN:s csn sida www.utn.se/csn eller kontakta Viktor Gerdin på soc [at] utn.se

Martin Västermark & Viktor Gerdin