Utbyte via Internationella kansliet

Felmeddelande

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i _menu_load_objects() (rad 579 av /var/www/w.utn.se/public/includes/menu.inc).
Internationella kansliet har utbyten i Afrika, Asien, Europa, Latinamerika, Nordamerika, Sydamerika och Oceanien. Det finns tre olika ansökningstillfällen, vilka skiljer sig beroende på världsdel och om utbytet sträcker sig över en eller två terminer.


Trinity college i Dublin. 
Fotot tillhör Joel Nordin.

​Första omgången är i oktober-november för studier i Nordamerika och Japan för utresa höstterminen nästkommande år.

Andra omgången är januari-februari för studier i Asien, Europa, Latinamerika och Oceanien för utresa höstterminen samma år. Det går även att söka sommarkurser i FInland, Indien och Kina vid denna omgång.

Tredje omgången är i augusti-september för studier i Afrika, Oceanien och Sydamerika för utresa följande vårtermin.

Till ansökan ska ett Academic Purpose Statement bifogas som är ett akademiskt motiveringsbrev skrivet på undervisningsspråket. I brevet ska du motivera val av länder, universitet, kurser och deras koppling till dina nuvarande studier och framtida karriär. Även kursplan för varje sökt universitet ska bifogas. Urvalet går 50 % på Academic Purpose Statement och 50 % på betyg.

Notera dock att alla universitet inte finns tillgängliga varje år, då det beror på hur många studenter UU har skickat till ett visst universitet de senaste åren i förhållande till hur många studenter därifrån som har kommit till Uppsala. Vilka universitet som finns tillgängliga presenteras vid varje ansökningsomgång.

Vissa universitet kräver engelskatest, som TOEFL eller IELTS. En bra guide om förberedelserna inför TOEFL-test hittas här.

För utbyten inom Europa finns Erasmusstipendiet tillgängligt för att få hjälp med finansieringen av utbytesstudierna. För vissa länder utanför Europa finns Erasmus Mundus. För länder som inte ingår i Erasmus är det svårare att få stipendier, men det kan finnas stipendier att söka genom Stipendiekansliet. Studierna kan finansieras genom CSN där det även är möjligt att få en utökad lånedel för länder med höga levnadskostnader.

Generellt är det ett friare val av kurser för ett utbyte som söks via Internationella kansliet, så länge kurserna är motiverade. Konkurrensen skiljer sig mellan olika länder och olika studieorter.  Utbytena är tillgängliga för alla studenter på Uppsala Universitet.

Mer information om Internationella kansliets utbyten hittas här.

För ytterligare information kan du maila Internationella kansliet på mobilityatuu.se eller besöka deras kontor på S:t Olofsgatan 10A.

Uppdaterad: 9 september, 2016